Ziarele se scriu de la mii de kilometri

Editorul unui ziar on-line din California a angajat doi ziaristi indieni, care locuiesc permanent in India, sa scrie articole despre problemele comunitatii locale din orasul Pasadena, California. Pe langa depasirea unei noi bariere in outsourcing, decizia editorului american arata cat de mult s-a schimbat jurnalismul si are implicatii directe asupra activitatii de comunicator profesionist (relatii publice etc.).

Cei doi ziaristi vor transmite informatii utilitare, de interes doar la nivel local, despre viata in Pasadena. Ei sunt platiti cu 850 de dolari pe luna – un salariu foarte mic pentru America, dar excelent pentru India si trebuie sa trimita cate doua articole pe zi.

Specialistii in comunicare organizata trebuie sa tina cont de noile tendinte din domeniul obtinerii, prelucrarii si transmiterii informatiei:
1. Daca organizatia care comunica este profesionista, isi respecta publicul si pe jurnalistii cu care colaboreaza, poate folosi eficient noile tehnici de transmitere a mesajelor. In cazul autoritatiilor din Pasadena, ei emit saptamanal, in direct pe Internet, intalnirile consiliului local. Comunicatele lor de presa sunt bine scrise, interesante si genereaza articole in presa locala. Institutia este foarte transparenta, anunta proiectele locale cu mult timp inainte pentru a fi dezbatute, asa ca un ziarist are materiale inclusiv pentru articole de analiza. Referitor la angajarea unor ziaristi din India sa scrie despre probleme lor, purtatorul de cuvant al primariei din Pasadena a declarat foarte relexat ca nu ii intereseaza unde sunt create materialele atata timp cat sunt profesionist realizate.
2. Noile mijloace de comunicare anuleaza distantele fizice si ofera noi perspective de dezvoltare. Eu, in Bucuresti, sunt mai „aproape” de cineva de la Sydney conectat la Internet decat de altcineva dintr-un sat din Moldova unde nu au nici telefon.
3. Pentru realizarea materialelor de presa nu mai este nevoie de contact direct, fizic, intre jurnalisti si furnizorii de informatii. Comunicarea este posibila la parametrii maximi prin intermediul oricarui mediu electronic.
4. Barierele culturale pot fi depasite de ziaristii talentati. Cei doi jurnalisti din India vor scrie inclusiv despre felul in care functioneaza institutiile din SUA, lucruri pe care teoretic doar un american le stie foarte bine.
5. E-mail-ul, telefonul, programele gen Skype, webcam-ul, videotelefonul etc. FUNCTIONEAZA. Daca informatia este de calitate, orice fel de material se poate scrie de la mii de kilometri distanta.

Reclame

8 gânduri despre „Ziarele se scriu de la mii de kilometri

 1. Incredibil cate mai externalizeaza americanii. Au inceput sa faca outsourcing la productie, ceea ce a parut normail, apoi sa mute in strainatate servicii gen suport tehnic (de exemplu call center), rezervari aeriene si procesari contabile. Acum am ramas uimit cand am citit de externalizarea jurnalismului.

 2. da, mai ramane ca americanii sa faca outsourcing la outsourcing, adica departamentul din state care decinde ce activitati trebuie externalizate sa fie mutat in india

  in india sau la chinezi cu 800 de dolari pe luna esti rege, traiesti ca un nabab si iti faci toate poftele, poti sa-ti cumperi ce vrei

 3. interesante comentariile, dar discutia nu era despre outsourcingul american ci despre jurnalism

  si eu sunt de acord ca un interviu cu un om interesant luat pe messenger e mult mai citit ca un interviu cu un personaj plat luat fata in fata

 4. Da, e interesant pana unde se poate merge cu outsourcing-ul. Nu ma asteptam sa faca lucrul asta in jurnalism, unde credeam ca trebuie sa fi la fata locului ca sa poti scrie ceva. Uite ca se poate. Ce urmeaza?

 5. cu mentiunea ca 850$/luna nu e un salariu excelent in india… un salariu excelent acolo ar fi 200-300$
  cea mai mare parte a indienilor traiesc cu circa 20-30$/luna… 850$ e fabulos 😀

 6. brrrr… înfiorător să citeşti asta, ca jurnalist, pentru că mi s-ar părea groaznic să devenim nişte omuleţi care stau cu căştile la PC, rupţi de realitate, şi care mai vorbesc cu oamenii doar prin webcam. Dacă ăia doi pun doar informaţii utile cu programul cinematografelor, e ok, altfel, nu văd cum pot reuşi ceva ce calitate fără să iasă pe stradă în oraşul ăla. nevirtual! „informaţia de calitate” e cea la prima mână… sunt curios dacă ei pot interveni şi pune întrebări live membrilor Consiliului Local, pentru că dacă nu, nu sunt ziarişti, mai curând întocmitori de dări de seamă

 7. foarte bine zis, andrei! jurnalistii nu ar trebui sa fie elevi de clasa a 8a care fac referate pentru ora de istorie. poti sa le dai indienilor 1000 de casete cu discutiile primariei, 1000 de harti ale orasului, toate enciclopediile posibile…. le lipseste un filtru, acela al realitatii. una e cand scrii despre ce simti/stii/traiesti/respiri alta e cand scrii din auzite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s