Industria romaneasca IT&C, vazuta din strainatate

Intr-un articol scurt din revista The Economist, aparuta azi, se face o radiografie excelenta a industriei IT&C din Romania (la pag. 67): 

  • Sistemul de invatamant in domeniul IT&C nu ofera suficienti absolventi pe piata muncii. Ucraina, la o populatie de 47 de milioane de locuitori are 30.000 de absolventi pe an, iar Romania, la 22 de milioane, doar 8.000 de absolventi. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei promite ca parteneriatele public-privat vor creste numarul absolventilor. Autorul articolului este mai sceptic si inista asupra faptului ca presiunea pietei, care cere cat mai multi specialisti, duce de multe ori la coruptie in facultati si la scaderea standardelor de evaluare.

  • Managerul iQuest, companie care lucreaza si pentru Virgin Atlantic sau Lloyd’s of London, ii lauda pe cei 160 de localnici angajati in Romania pentru multilingvismul, multiculturalismul si mentalitatea lor vestica.

  • Giganti mondiali, printre care Microsoft, Alcaltel si Hewlett-Packard, au venit in Romania atrasi de programatorii ieftini, talentati si buni vorbitori de limbi straine, dar si de pozitia geografica a tarii noastre, situata aproape de bogatii Europei.

  • Totusi, Romania nu se poate compara cu alte tari din zona, cum ar fi Estonia, de unde provine programul Skype.

  • In medie, un programator roman castiga aproape jumatate din salariul unuia din Vestul Europei. Tendinta este de crestere a acestui procent. Cand se va ajunge la nivelul de 75%, firmele straine vor incepe sa caute alte tari pentru a-si continua investitia.

  • Principala provocare pentru industria IT&C din Romania este sa atraga proiecte externe cat mai complicate, care cer o calificare superioara dar sunt si mult mai bine platite.

Scurt si la obiect.

Reclame

4 gânduri despre „Industria romaneasca IT&C, vazuta din strainatate

  1. iar ne dau strainii lectii despre invatamantul romanesc, pe cand ei se impusca pe capete la ore si nimeni nu zice nimic

    si ca de obicei, se gaseste un gheorghe ca tine sa ia de bune tot ce zice ala acolo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s